MASKNÉ

MASKNE  –  drie tips

WAT IS HET?

Zie je, sedert de corona-crisis en het dragen van een mondmasker, steeds vervelende puistjes optreden die je vroeger niet had?  Of heb je nu veeeel meer last van puistjes rond de mond- en neuszone dan vóór de mondmaskerplicht?

Dan heb je ‘maskné’…  en je bent niet de enige.   We noemen het ook ‘mechanische’ acné.

Het treft vooral jonge meisjes en vrouwen die van nature een gemengde tot vette huid hebben.

WAAROM KRIJG JE HET?

Eigenlijk is dit een reactie van je huid die een lange tijd wordt blootgesteld aan wrijving (mechanisch), druk en irritatie.  Hierdoor ga je eigenlijk de huidbarrière beschadigen die zorgt draagt voor je ‘fauna & flora’ op je huid.    Door de warmte en vochtigheid onder het masker heb je bovendien een ideale cocktail om deze huidbarrière nog extra uit balans te brengen en de poriën te verstoppen .   Resultaat : puistjes!

HOE GERAAK JE ER VANAF?

Tip 1 : blijf met je handen van je gelaat.   Iedereen die nog maar een puistje voelt, heeft de neiging om er continu aan te wriemelen, wrijven,.. ja noem het maar ‘prutsen’.    Onze handen zitten overal aan waardoor je heel veel bacteriën en onzuiverheden letterlijk in een handomdraai er nog aan toevoegt.  Resultaat: nog wat meer puistjes….    Zit je als meisje in de puberteit dan speelt soms ook nog de bactérie die acné veroorzaakt mee en dan is het hek helemaal van de dam.

Tip 2 : reinigen, reinigen, reinigen !   Je huid ’s morgens en ’s avonds reinigen is echt geen overbodige luxe.   Gebruik hierbij zachte producten zoals reinigingsmelk en lotion (bijvoorbeeld : ABICAL 200 ml – 22,85 euro en een lotion BALANCIUM 200 ml – 22,85 euro  **  verkrijgbaar in de shop www.camanelli.be) en sluit af met een zachte, milde crème (bijvoorbeeld Eclatium II 60 ml 50,50 euro **  verkrijgbaar in de shop www.camanelli.be).   Vermijd (agressieve) korrelpeelings.

Tip 3 : vervang je masker heel regelmatig (bij wegwerp versies) of was je masker vaak.  Kies liefst een katoenen versie en was die even vaak als je ondergoed 😉.